Rittal


logo-rittal

A németországi központú RITTAL  a kapcsolószekrények, áramelosztás, klimatizálás és IT-megoldások területén 50 éve vezető szerepet tölt be a világon. A RITTAL az IT és adatközponti innovatív termékeit, a jövőbe mutató mérnöki megoldásait és az egész világra kiterjedő szervizét RIMATRIX néven foglalta rendszerbe.

A RITTAL IT megoldásait tartalmazó RIMATRIX rendszer alapelemei: az IT hálózati és szerverszekrények, az áramellátás és áramelosztás, a speciális IT hűtőrendszerek, a CMC alapú IT infrastruktúra felügyelet, valamint a RiZone DCIM felügyeleti szoftver. A RiMatrix S az első „készre szerelt”, kompletten és azonnal szállítható adatközpont, amely akár egy konténerben elhelyezhető.

01

Az OMIKRON a Rittal RIMATRIX rendszerek Szerviz Partnere

Az OMIKRON Informatika Kft. két évtizede elkötelezett partnere a RITTAL IT megoldásainak. Cégünk a RITTAL RIMATRIX rendszerek szerződött telepítő és szervizpartnere.  Magyarországon mi látjuk el a RITTAL géptermi hűtési és felügyeleti rendszereinek (LCP, CHILLER, CMC felügyelet, RiZone szoftver) technikai támogatását és szervizét. Az OMIKRON a RITTAL IT megoldásaiból rendszert tervez, telepít, szervizel és üzemeltet.

Munkatársaink a gyártó által biztosított képzéseken a legmagasabb szakmai felkészítést kapják a RIMATRIX rendszer tervezéséről, telepítéséről és üzemeltetéséről.

RITTAL RIMATRIX ADATKÖZPONTI MEGOLDÁSOK

Az OMIKRON az alábbi termékcsaládok értékesítését és műszaki támogatását biztosítja:

RIMATRIX S – Standardizált Adatközpont

A RITTAL új készre szerelt adatközpontja 6 vagy 9 szerverszekrényt, hideg- és melegsort, N+1 redundanciájú 60 kW-os UPS-t, szekrényenként 2-2 PDU-t, a szekrények alatt elhelyezkedő N+1 hőcserélőt, felügyeleti rendszert tartalmaz. Telepíthető beltéren, konténerben, vagy tűzbiztos helyiségben. A rendszer modulárisan bővíthető. A döntéstől az üzembe helyezésig 2 hónap szükséges.

A standardizált számítógépközpontot az ön által rendelkezésre bocsátott termekben, vagy konténerben, meleg-/hidegfolyosó leválasztással építjük fel. A kiválasztott RiMatrix S konfiguráció elhelyezhető  kiegészítő védőhelyiségben (terem a teremben), amely további biztonságot nyújt tűz, víz és füst ellen.

 

IT szekrény hűtés

A RITTAL elsőként alkalmazta a vízhűtést az IT infrastruktúrába. A nagy eszköz sűrűség tette szükségessé olyan hűtés bevezetését, ami közvetlenül a rack szekrényekből képes a nagy hőteljesítményt elvonni.

A termékcsalád tagjai az LCP Rack CW, az LCP Inline CW, és a beépített szabadhűtőt és teljes hidraulika modult magába foglaló, 15°C-os hűtővizet előállító, redundáns elemeket tartalmazó IT chiller. A vizes hűtési technológiával szekrényenként 30 kW hűtési teljesítmény érhető el. A gyártó a teljes hűtési rendszert a legkorszerűbb folyamatirányító és felügyeleti elektronikával látta el.

03

CMC felügyelet

A Computer Multi Control III moduláris infrastruktúra felügyeleti rendszer a gépterem környezeti jellemzőit ellenőrzi. A CMC központi egység CAN bus-on kommunikál az érzékelő egységekkel. A CMC rendszer Ethernet hálózaton kapcsolódik az SNMP menedzsment rendszerhez, és rendelkezik saját WEB szerverrel is.

 04

RiZone DCIM

A RiZone az adatközponti infrastruktúra összes komponensének menedzsmentplatformja – az áramellátástól és áramelosztástól a hűtésen át egészen a biztonsági rendszerig. A RiZone  ideális DCIM megoldás bármilyen méretű adatközpont számára. A RITTAL saját rendszerein kívül alkalmas más gyártmányú menedzselhető eszközök felügyeletére is.

A RiZone DCIM alkalmazás biztosítja a RITTAL IT eszközök (CMC, LCP, PDU, CHILLER) távoli felügyeletét, rendszer adatainak, státuszának megjelenítését, a riasztásait, a mért adatok folyamatos adatfeldolgozását egy szervergépre telepített infrastruktúra menedzsment szoftver végzi. A szoftver szerver-kliens felépítésű rendszer, amely lehetővé teszi az adatok több terminálon, egy időben történő lekérdezését, megjelenítését. A szoftver a mérési adatokat SQL adatbázisban tárolja, amely lehetővé teszi további más rendszerek felé is az adtok biztosítását. A szervergép virtualizált környezetben, akár a felhőben is tud működni.

05

IT szekrények

Az adatközpontok nagy többsége ma a TS IT szekrényeket használja. A RITTAL hálózati és szerverszekrények jellemzői: 1500kg statikus terhelhetőség, szerszám nélkül állítható 19”-os profilsínek, biztonsági üveg vagy 85%-os szellőzőst biztosító fémajtó.

06

Áramellátás

Az IT rendszerek nagy megbízhatóságú áramellátást igényelnek, melyet a hétköznapi „háztartási” felhasználásra készült eszközök nem biztosítanak. A RITTAL az épületeken, adatközpontokon belüli áram elosztásra speciális, modulárisan felépíthető eszközöket biztosít, természetesen RITTAL szekrényekbe szerelve. A moduláris felépítésnek köszönhetően az elosztó szekrényekben a csatlakozási pontok, kapcsolóegységek, kismegszakítók akár menet közben (feszültség alatt) is bővíthetőek, cserélhetőek. A szekrények közötti áramelosztást tokozott áramsínnel oldja meg, melyre szintén a rendszer lekapcsolása nélkül lehet csatlakoztatni a leállásokat.

 

07

 

Szekrényen belüli áramelosztás

A rendezőszekrényeket egy vagy háromfázisú szünetmentes, vagy direkt betáplálással lehet ellátni. A szekrényeken belüli áramelosztást PDU egységekkel, fix vagy moduláris C13 vagy C19 típusú csatlakozó aljzattal szerelt vezérelhető áramelosztó oszlopok biztosítják. Ideális esetben az áramelosztó oszlopok a tokozott áramsínről kapják az elektromos betáplálást.

08

A mai IT rendszereknél gyakran felmerül az igény a vezérelhető áramsínek használatára, melyek legfőbb tulajdonsága a szekvenciálisan kapcsolható aljzatok. Az aljzatok akár egyenként mérhetőek és vezérelhetőek. A rendszer meggátolja a hálózat felé a nagyáramú lökéseket illetve túlterheléseket a rákapcsolt berendezések csoportos indításakor. Az áramelosztók felügyeleti rendszer nélkül is működnek az előre beállított paramétereknek megfelelően. A WEB-es elérés lehetővé teszi a PDU-k távoli elérését az előre meghatározott jogosultsági beállításoknak megfelelően.

SZOLGÁLTATÁSAINK

Az építészeti, villamos, gépészeti, biztonsági és hálózati megoldások egymással összhangban és egymást kiegészítve valósítják meg az adatközpontokban elvárt biztonsági szintet. Az OMIKRON szakemberei a vonatkozó szabványok szerint elvégzik az adatközponti infrastruktúra tervezését, telepítését és üzemeltetését.

TERVEZÉS: Építész, gépész, villamos, biztonságtechnikai és hálózati szaktervezőinkkel az adatközpontok, géptermek teljes körű tervezését elvégezzük RITTAL IT rendszerek és a legkorszerűbb hálózati megoldások alkalmazásával.

ÉRTÉKESÍTÉS: A RITTAL IT megoldásokat rendszerben, műszaki támogatással, garanciával értékesítjük.

RIMATRIX S: Elvégezzük a standard adatközpont típusának kiválasztását, az elhelyezés és a  technológiai kapcsolódások specifikációját, majd az elemekre bontottan szállított adatközpont összeszerelését és beüzemelését.

HŰTÉSI RENDSZEREK: RITTAL LCP hűtőberendezéseket és Chillereket, valamint komplett gépészeti rendszereket, hidegsori kialakításokat telepítünk a gyártó által kiképzett szakembereinkkel.

ÁRAMELLÁTÁS, ÁRAMELOSZTÁS: Redundáns áramelosztó rendszerek telepítése tokozott áramsínekkel és intelligens RITTAL PDU-kkal.

FELÜGYELETI MEGOLDÁSOK: Az adatközponti infrastruktúra és környezeti paraméterek monitorozását, a határértékek figyelését, vészhelyzetek kezelését biztosító CMC monitorozó rendszer és RiZone DCIM alkalmazás telepítése.

ÜZEMELTETÉS ÉS SZERVIZ: RITTAL RIMATRIX szervizpartnerként a telepített adatközponti rendszereket távoli felügyelettel, 7/24-es rendelkezésre állással üzemeltetjük és szervizeljük.

KAPCSOLAT

A RITTAL IT megoldások specifikációjában és szolgáltatásaink értékesítésében az Ön rendelkezésére áll az informatikai szolgáltatások üzletág vezetője:

Romvári Gábor

rittal@omikron.hu

+36 1 313-7853, +36 1 210-2882

 

További részletes műszaki információkat a RITTAL honlapján talál: www.rittal.hu