Veeam


800x800_ijw_logo

A Veeam az egyik legdinamikusabban fejlődő megoldás szállító a technológiai partnereink közül. A virtualizáció megjelenésével a Veeam felismerte, hogy az addig használt, azaz a nem virtualizált környezetekre kifejlesztett, de a virtuális környezetekhez igazított mentési rendszerek több problémával küzdenek. A Veeam kifejezetten a virtualizált világra alkalmazott, annak adottságait és előnyeit a végletekig kihasználó megoldásokat fejleszt. A cég az „Always-On Business”, azaz a 7x24x365 órában működő rendszerek támogatója, célja a folyamatos működéshez szükséges eszközök biztosítása.

A Veeam portfólióból elsősorban a rendkívül gyors mentés/visszaállítás megoldásuk ismert a piacon, de kiváló menedzsment és monitorozó eszközt is gyártanak a virtualizált környezetek felügyeletéhez mind VMware vSphere, mind Microsoft Hyper-V alapokon.

Az OMIKRON Informatika Kft. a Veeam Silver fokozatú partnereként olyan Veeam megoldásokkal kiegészített modernizált infrastruktúrák, adatközpontok tervezését, kivitelezését, üzemeltetését tudja vállalni, amelyek biztonsága, rendelkezésre állása, felügyelhetősége nagyságrendekkel növekszik a korábbiakhoz képest!

A Veeam megoldások alapvető szerepet játszanak az általunk tervezett, kivitelezett rendszerekben a mentés/visszaállítás, a katasztrófatűrő rendszerek valamint a virtuális infrastruktúra felügyelet területén.

VEEAM BACKUP & REPLICATION – KIFEJEZETTEN VIRTUALIZÁLT KÖRNYEZETEKHEZ FEJLESZTVE

A korábban fizikai környezetek mentésére kifejlesztett megoldásokat a virtualizáció elterjedésével a gyártók elkezdték adaptálni a virtualizált környezetekhez is. Hamar kiderült azonban, hogy ezek a megoldások több problémát hordoznak magukban, amelyek éppen a virtualizáció által kínált fontos területeken (gyorsaság, hatékonyság, egyszerűség) jelentkeznek.

A Veeam ezt összefoglaló néven 3K problémának nevezi:

  • Hiányzó Képességek – a vállalati, üzleti adatok riasztó mértékű növekedése miatt rendkívül fontossá vált az adatokról készült mentések és visszaállítások gyorsasága, hatékonysága. A nagy mennyiségű adat miatt egyszerűen nincs már elég idő a hagyományos módon elvégzett mentési folyamatokra. A hagyományos módon elvégzett visszaállítási folyamatok pedig olyan sokáig tartanak, hogy azok egy mai vállalat számára elfogadhatatlan mértékű leállást jelentenek!
  • Komplexitás – A hagyományos rendszerek beépülő szoftver modulokkal (agent) végzik a mentési folyamatokat. Ez a virtualizált világban további terheléseket és karbantartási feladatokat, hibalehetőségeket jelent, amelyek rontják a rendszerek hatékonyságát, nehezebbé teszik az üzemeltetését.
  • Költségek – a mentésekre fordított erőforrások, költségek egyre növekednek, ugyanakkor a mentések hatékonysága nem javul, sőt az egyre növekvő adatmennyiség miatt a tárolási igény egyre csak növekszik, a megnövekedett visszaállítási idő miatt a kiesések egyre nagyobb kárt okoznak.

A Veeam Backup & Replication egy kifejezetten virtualizált környezetekhez kifejlesztett adatvédelmi megoldás!

  • Nagy teljesítmény – a virtualizált környezetekben használt adatvédelmi megoldások jóval nagyobb adatmennyiség, jóval rövidebb idő alatt történő mentését teszik lehetővé. A Veeam ezeket a funkciókat további funkciókkal egészíti ki:

o   High-Speed Recovery: hibás virtuális gépek működésének helyreállítása néhány perc alatt!!! Nem tévedés, különleges megoldással valóban néhány perc alatt képes komplett virtuális szerverek valóságos működésének visszaállítására!

o   SureBackup: Ezzel a funkcióval ellenőrizni tudjuk, hogy a biztonsági mentésünkből vissza tudunk-e majd állni!? Megtehetjük ezt egyedileg, egy-egy mentésre vonatkozóan, de automatizálhatjuk is ezt a funkciót, így akár minden egyes beállított mentésünket képes tesztelni magától és az eredményről egy összefoglaló jelentést készíteni! Egy olyan funkció, amely a hagyományos rendszerekben elképzelhetetlen volt!

o   Alkalmazás specifikus visszaállítási funkciók – az MS Exchange, Sharepoint, MySQL alkalmazásokhoz kifejlesztett eszközökkel levél, vagy adatbejegyzés szinten tudunk böngészni a mentett adatokban és onnan szintén néhány percen belül visszanyerni adatokat, akár az eredeti helyükre is visszaállítva!

o   U-AIR – helyreállítja bármilyen operációs rendszeren futó bármely virtualizált alkalmazás egyedi objektumait

  • Könnyen használható – a hagyományos rendszerekhez képest számos fontos új előnnyel rendelkezik, amely a könnyebb használhatóságot segíti:

o   Betelepülő modul nélküli (agentless) működés. Nincs szükség agentek telepítésére, későbbi karbantartására, nincs újabb hibalehetőség a rendszerben.

o   Mind VMware, mind MS Hyper-V környezetben használható

o   elosztott architektúra és automatikus terheléselosztás

o   a felhasználók számára egyszerű, webes felületen elérhető fájl visszaállítási lehetőség (1-Click File Restore)

  • Megfizethető, költséghatékony – A Veeam alkalmazásával csökkenthető a leállással töltött idő és az adatvesztés mértéke, valamint az adatvédelmi megoldáshoz fűződő teljes (bekerülési+üzemeltetési) költség. A Veeam tároló-független, tehát szabadon választhatunk igényeinknek és a rendelkezésre álló költségvetésnek megfelelően, a virtualizációs beruházások pedig hamarabb megtérülnek a licencek olyan sokrétű képességei által, mint pl.:

o   2 az 1-ben: biztonsági mentés és replikáció a közel folyamatos adatvédelemhez (near-CDP) az összes virtualizált alkalmazásra

o   Beépített deduplikáció és tömörítés a tárolási kapacitás igény minimalizálása érdekében

o   Az egyszerű, CPU-foglalatonkénti licencelés által elfelejtheti a VM-enkénti, postafiókonkénti és a biztonsági mentési infrastruktúradíjak rémálmát

 

VEEAM ONE – VIRTUALIZÁLT KÖRNYEZETEK FELÜGYELETE

A Veeam® ONE™ VMware, Hyper-V, valamint a Veeam Backup & Replication™ környezet számára készített, annak hatékony és könnyen használható felügyeletére, valamint jelentéskészítésre és kapacitástervezésre kifejlesztett egyedi megoldás. Ezen megoldás biztosítja a virtuális és a biztonsági mentési infrastruktúrák teljes átláthatóságát és azon képességeket, amelyek a legfontosabbak a virtualizációval foglalkozó adminisztrátorok számára.

  • 7×24 órás valós idejű nyomon követés – A Veeam ONE valós idejű, felügyelet nélküli, 7×24 órás ellenőrzést biztosít az összes biztonsági mentésre és virtuális infrastruktúrára vonatkozóan:

o   Figyelmeztet a biztonsági mentési és teljesítménybeli problémákra, mielőtt ezek hatással lennének az alkalmazásokra és a felhasználókra.

o   Felgyorsítja a hibaelhárítást rendszer állapotát jelző műszerfalak alkalmazásával, amelyekkel egyetlen kattintással elérhetők az objektumok és a teljesítménygrafikonok.

o   Felhasználás- és teljesítményelemzést készít, melynek alapján optimalizálhatók az erőforrások és elérhető a legmagasabb szintű teljesítmény és rendelkezésre állás.

  • Kapacitástervezés - A Veeam ONE megvizsgálja a működési trendeket, azonosítja a túlzottan lefoglalt erőforrásokat, és rugalmas „mi lenne, ha” modellezést biztosít. Ennek eredményeként megbízható küszöb-előrejelzéseket és tartalékolási ajánlásokat ad, amelyek lehetővé teszik, hogy jól megalapozott döntéseket lehessen hozni a virtuális infrastruktúra kezelése, fejelesztése tekintetében.
  • Dokumentálás és vezetői jelentések készítése - A rendszer dokumentálja a biztonsági mentési és a virtuális infrastruktúra szerkezetét és állapotát. A Veeam ONE beépített módon, automatikusan is képes felismerni és dokumentálni az infrastruktúrát.

 

VEEAM MP – VIRTUALIZÁLT KÖRNYEZETEK FELÜGYELETE

A VMware technológia folyamatos fejlődése és növekedése következtében a Microsoft System Centerrel rendelkező szervezetek is folyamatosan keresik azon megoldásokat, amelyeknek segítségével átláthatóbbá válik a virtuális és fizikai környezetük menedzselése. A legtöbb ilyen vállalat több monitorozó eszközt használ. Ez nem túl hatékony, komoly hibalehetőséget rejt magába, és a különböző inputok, valamint átfedés hiányok révén jelentősen megnöveli a manuális munkát.

A Veeam MP segítségével, a Microsoft System Centerhez készített kiegészítés több mint 850 eseményt, és 200 metrikát kap kézhez a leszállítást követően. A megoldás kiemelkedően részletes betekintést biztosít a VMware környezethez. A System Center segítségével monitorozhatjuk az operációs rendszereket és az alkalmazásokat. A Veeam MP hozzáadásával a Virtuális gépeket is lehet monitorozni, a VMware vSphere-t, és minden hardvert, tároló eszközt, és hálózati erőforrást, amelyet a virtuális gépek használnak (a kapcsolatokat és függőségeket is beleértve). A System Center és a Veeam MP teljes körű több szintű betekintést enged a virtuális környezetébe. A Management Pack nem telepít agenteket, és a vSphere leállása esetén is képes adatokat szolgáltatni.

A Veeam által biztosított addicionális menedzsment részt az alábbi ábra szemlélteti:

A Management Pack több, azonnal megtérülő menedzsment eszközzel rendelkezik, mely használata azonnali költségmegtakarítást eredményez.