VMware


A VMware a világ vezető virtualizációs és felhő alapú infrastruktúra megoldás gyártója, az egyik legdinamikusabban fejlődő IT megoldásszállító. A VMware megoldásaival olyan új IT infrastruktúra építhető, amely az ismert hardver és szoftver elemekből építkezve teljesen új képességekkel ruházza fel az addigi rendszereket. Ma már nem képzelhető el adatközponti megoldás, de kisebb szerverközpont sem virtualizáció nélkül és egyre több cég kezdi felismerni a vállalati felhő és a publikus felhő szolgáltatások nyújtotta hibrid megoldások előnyeit.

Az OMIKRON Informatika Kft. a VMware Enterprise Solution Provider fokozatú partnereként olyan VMware megoldásokat használó, modernizált infrastruktúrák, adatközpontok tervezését, kivitelezését, üzemeltetését tudja vállalni, amelyek biztonsága, rendelkezésre állása, felügyelhetősége nagyságrendekkel növekszik a korábbiakhoz képest!

Szaktudásunkat elsősorban az infrastruktúra konszolidáció, a magas rendelkezésre állású rendszerek, a vállalati felhő, a mentési rendszerek és a katasztrófatűrő rendszerek tervezése, kivitelezése és üzemeltetése területén mélyítettük el. Külön figyelmet fordítunk a vékonykliens (VDI) megoldásokra, személyreszabott rendszerek bevezetésével.

 

Infrastruktúra konszolidáció – Gyorsabb és hatékonyabb erőforrás gazdálkodás

A korábban megszokott 1 alkalmazás / 1 szerver modellel szakítva a virtualizációval lehetővé vált a korábban alig kihasznált processzor és memória erőforrásaink maximális munkára fogása. A virtuális gépek könnyen másolhatóvá és mozgathatóvá váltak, így egy-egy új szerver üzembeállítása a korábbi több hétről mindössze néhány perccé vált. Nem szükséges folyton új hardvereket vásárolni, mivel a meglévő szerverek egyszerre több virtuális szervernek, virtuális munkaállomásnak tudnak erőforrást biztosítani!

Az infrastruktúra konszolidáció során a korábbi hagyományos infrastruktúráról egy virtualizált, elosztott erőforrásokat használó infrastruktúrára térünk át. A folyamat célja egyrészt, hogy a virtualizáció nyújtotta előnyöket képes legyen a rendszer biztosítani, másrészt hogy ez a konszolidációs folyamat értékmegőrző, költséghatékony és a további fejlődést is biztosító módon mehessen végbe!

 

Magasabb rendelkezésre állás, üzembiztos működés

A több host-ra szétosztott erőforrásokat egy virtuális platformon összefogva lehetővé vált, hogy a hardverben jelentkező hibákat a virtuális réteg elfedje a rendszerek elől. Megfelelően méretezett rendszerekben a HA funkció képes biztosítani, hogy a meghibásodott hardver miatt leálló virtuális szerverünk egy másik –működő- hardveren képes legyen az utolsó adatokkal újraindulni.

Az igazán magas rendelkezésre állást kívánó, 7×24 órában, kiesés nélkül működő rendszereknek a Fault Tolerance (FT) funkció hardverhiba esetén is kiesés nélküli (tehát nincs szükség újraindulásra sem!), folyamatos működést biztosít!

 

Adatmentés és visszaállítás

A legtöbb vállalatnál felismerték már, hogy a cégben keletkező adatok mekkora értéket képviselnek és hogy mekkora kárt tud okozni ezek megsemmisülése, sérülése.

A virtualizált világban az adatok, szerverek mentése is lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Ún. snapshot-ok segítségével előre definiált időközönként pillanatfelvételeket tudunk készíteni az adatainkról és azt hatékony adattárolási eljárással tudjuk tetszőleges ideig megőrizni. A VMware DataProtection alkalmazásával a snapshotokból történő visszaállás hatékonyabb és gyorsabb lesz, mint a korábban megismert mentési technikák segítségével. A komplett virtuális gépek mentése mellett lehetőség van applikáció szintű mentések létrehozására is pl. MS Exchange, SQL Server, Sharepoint alkalmazásoknál.

A VDP olyan  fejlett adattárolási technikákat alkalmaz, mint pl. a deduplikáció, amelynek segítségével az eltárolni kívánt adatok (snapshotok) tárhely igénye a korábbiakhoz képest 30-70%-kal csökkenthető!

Végül, de nem utolsó sorban a VDP által készített mentések ellenőrizhetők, hogy a visszaállítás megvalósítható lesz-e, konzisztens és működő állapotot fogunk-e visszakapni? Erre a hagyományos mentési rendszerek esetében szinte sosem volt lehetőségünk!

 

A megfelelő technológia alkalmazásával ma már az off-site mentések is könnyen létrehozhatók akár egy felhőalapú, külső szolgáltatótól bérelt infrastruktúrán!

 

Katasztrófatűrő rendszerek kialakítása

A VMware Site Recovery Manager megoldásával teljesen automatizált katasztrófatűrő rendszerek alakíthatók ki. A virtuális infrastruktúra adattükrözési eljárásaival lehetővé válik, hogy a fontos adatok, azonnal tükrözésre kerüljenek egy elkülönült telephely adattárolójára. Tervezett átállás, vagy éppen meghibásodás, vagy nem várt esemény (tűz, nem tervezett áramszünet. stb.) esetén pedig az SRM segítségével automatizált módon lehetőség van a tartalék telephelyről az utolsó adatok alapján folytatni a működést, illetve a hiba elhárítása után vissza lehet térni az elsődleges telephelyre. Az SRM nem csupán a virtualizált infrastruktúra átállását képes vezényelni, hanem akár hálózati és applikációs szinten fontos beállítási lépéseket is meg tud valósítani a működőképes átállás megvalósítására!

 

Vékonykliens – VDI (Virtual Desktop Infrastructure)

A vékonykliens rendszerek alap tulajdonsága, hogy a munkaállomások működéséhez szükséges erőforrások (CPU, memória, operációs rendszer, applikációs szoftverek, stb.) a központi erőforrásokon állnak rendelkezésre, ott működnek. A kliens oldalon gyakorlatilag csak a megjelenítéshez szükséges eszközre van szükség. Így a kliens oldali eszközök jóval egyszerűbbek, kevesebb karbantartást igényelnek. A központi oldalon futó alkalmazások menedzselése és az erőforrások kihasználása jóval hatékonyabb és egyszerűbb lesz.

Vékonykliens rendszert is sokféle módon lehet építeni, attól függően, hogy milyen elvárásokat fogalmazunk meg. Mindenképpen érdemes szakértőkkel konzultálni még a tervezési fázisban!